Med ”GHOSTER” på langfart

 

 

 

 

  "GHOSTER" i Biscayen  
     
  "GHOSTER" i Norden  
     
  "GHOSTER" i Skotland  
     
  "GHOSTER" i Norge  

 

 

 

Med GHOSTER i Norge

 

 

I 2010 havde vi besluttet, at vi atter skulle højt mod nord og gense midnatssolens land med fokus på den forjættende øgruppe længst i nordvest, Lofoten.
Det blev til en eventyrlig færd på næsten tre måneder op og ned af Norges vidtstrakte ørige på vestkysten.

Den norske vestkyst har så meget forskelligt at byde på, at man reelt kan tilbringe mange somre langs den spændende kyst, og det er der da også mange, der gør, ved at vinteroplægge båden et eller andet sted i Norge, som generelt er isfri grundet Golfstrømmen.

Hvis man skal give en kort karakteristik af norskekysten, er det nok en af verdens smukkeste og mest forskelligartede skærgårde. Yderst mod Norskehavet finder vi lave istidsskurede næsten nøgne klippeøer, så kommer vi ind mellem de lidt større øer, som er domineret af 3-500 meter høje, delvist bevoksede bjerge eller klipper.


Helt inde ved fastlandet er øerne store og bjergrige, og fastlandet byder på et væld af smukke dybe fjorde, hvor Sognefjorden, Lysefjorden og Geirangerfjorden er de mest spektakulære.

Højt mod nord, når vi har passeret polarcirklen, møder vi et helt unikt landskab, hvor øgruppen Lofoten står med savtakkede, snepudrede bjergtoppe vest for Vestfjorden.


På fastlandet oplever vi gletcheren Svartisen i Holandsfjorden lige nord for den magiske polarcirkel. I højsommeren vil man frydes ved midnatssol hele vejen op til Nordkap, og der laves let om på nat og dag.

Men ét er den fascinerende afvekslende natur, noget andet er de bymæssige samfund, man oplever på Norges vestkyst. Storbyerne Bergen og Trondheim er umådeligt interessante med deres 1000-årige historie, mens man finder nogle unikke udstedsmiljøer på de små yderligt beliggende skær.

Dér er ingen pittoreske bygningsværker som Nidaros katedralen i Trondheim, men ydmyge fiskerhuse, som i dag mest tjener som sommerboliger for nordmænd, der foretrækker at være i pagt med naturen frem for at kunne køre til storbyens tilbud via det fantastiske vejnet, som man har bygget i Norge.

Der er lige en ekstra dimension i naturoplevelserne i Vestnorge, og det er dyre- og fuglelivet. Man ser et væld af sæler, måger og skarver på små isskurede skær, og havoddere er ikke sjældne. Dertil kommer de mange hvaler, hvor man nede ved sydkysten med lidt held ser delfiner, mens det er helt normalt at se tandhvalen spækhuggeren og bardehvalen vågehvalen oppe i nord og især i Vestfjorden.


Endelig er der så mange hav- og søfulge, at man næsten ikke kan tro det, og oppe i Nordlandet er det helt normalt et se havørne, en fantastisk majestætisk fugl.

Og så er der noget helt specielt ved den norske vestkyst – naturens stilhed.


Højdepunktet er vel nok, hvis man er travet hele vejen op til gletcheren Svartisen, at kunne sidde i ødemarken, hvor isen, der en gang dækkede hele Nordeuropa, stadig trækker sig tilbage, og nyde udsigten over fjorden og fornemme den larmende stilhed. Man frydes ved den iskolde vinds susen ned ad bræen, fossernes klukken og brusen, og de hule drøn fra bræen, når isskosser brækker af og buldrer ned i dybe klipperevner.

 

 

 

 

 

 

Ghoster i Svartisen

 

Svartisen er Norges næststørste gletcher, og en gletcherarm munder ud i en dyb fjord nær polarcirklen.

 

Indsejling til Trollfjorden

 

Trollfjorden er en af de mest spektakulære naturscenerier på Lofoten.

 

Bergen Havn set fra fjeldet

 

Bergen Havn i fugleperspektiv set fra fjeldet oven for byen byder på en helt fantastisk udsigt over den indre- og ydre skærgård i højsommerligt vejr.

 

Cruiseskibet Hurtigruten passerer Torkhatten

 

Hullet i klippen Torkhatten siges at være skabt af en pil, der blev afskudt af en trold, der ville hjælpe en troldepige.

I forgrunden ses et af Hurtigrutens skibe, der som et af højdepunkterne på cruiset kigger på Torkhatten.

 

En lille tidligere fiskerihavn i den ydre skærgård

 

Røvær er et lille fiskersamfund i den ydre skærgård.

 

Bent har polarudstyret på ved Lofoten

 

Under sejlads langt mod nord i midnatssolens land er man varmt påklædt, uanset vejret måtte være højsommerligt.

Ghoster i den vestnorske skærgård

 

Dalarvik er et lille fiskeleje i den ydre skærgård nord for Bergen. Der er ikke megen plads ved kajen, men lige plads til Ghoster.

     

 

 

  Til toppen